2012. május 3., csütörtök

Sztereotípia vagy igazság?

Rengeteg sztereotípia él a francia bulldogokról, nagy részük - ahogy a sztereotípiákról a nagy könyvben meg van írva - túlzásokon alapul. Ilyen megállapítások például, hogy a francia bulldogok horkolnak és röfögnek meg szörcsögnek és, hogy nyálasak, ezek nem tények, de akik így gondolkodnak azok ellenállók a tapasztalattal szemben és nem vesznek tudomást az egyéni különbségekről, márpedig azok bizony vannak. Sunny is szokott horkolni, de viszonylag ritkán, bár azt azért megjegyezzük:) De általában olyan csendben szuszog éjszaka, hogy néha meg is kell nézni, hogy a helyén van-e.  Szóval egy sztereotípiát kilőhetünk. Röfögnek és szörcsögnek, ja akkor, ha már majd' megfulladnak a rohangálástól, játéktól, alapból egy bulldognak normálisan kell vennie a levegőt. Aki ezt a jellemzőt kitalálta, az valószínű még csak az utcán látott francia bulldogot, ott pedig mennek előre ész nélkül, de akkor sem állandóan röfögnek mint az ólban a malacok, csak néha-néha röffentenek. Az pedig, hogy nyáladzanak, szintén egy téves megállapítás, nem állandóan, nem minden bulldog és nem egyformán és nem csak a bulldogok... Sunny is szokott, ha például kaját vár, vagy a játék hevében, de hangsúlyoznám, hogy nem állandóan, sőt inkább azt mondom, hogy a 24 órából kb. 5 percet. Bár ismerek olyan francia bulldogot, aki egyfolytában és nem kicsit, az már tényleg gáz:) Ja és van még egy nagyon nagyon téves kijelentés: a francia bulldogok lusták. De ezt nem is szeretném most itt cáfolni, szerintem elég kattintgatni a blogon és rögtön kiderül az igazság. Szóval most, hogy jó sok, többek által tényként vélt jellemzőt megcáfoltam, jöhet egy olyan, amivel sajnos egyet kell értsek. 
A bulldogok nem bírják a hőséget. Annyira nem, hogy ezek a 30 fokos nappalok teljesen kifárasztották Sunnyt, egy kellemes hőmérsékletű hétvégén simán megyünk 7-8, de akár 10 km-t is, most viszont a 800 méteres lakópark körüli köröcske után is rögtön kidől és alszik. Bár ehhez hozzátartozik, hogy amíg nem engedjük el, addig úgy húz, hogy én is belefáradok. Reggelente még napozgat...


... aztán pedig az árnyékot keresi.

Ennyi vele töltött nap után azt is tudom, hogy pontosan, hogy telik egy napja és nyugodtobban vagyok el napközben, mert tudom, hogy ő is így tesz. 7-kor felkel, jöhet egy jó séta, amikor szabadon rohangálhat, szimatolhat, aztán egy kis reggeli és jó pár óra alvás, jobbra dőlést követi a balra dőlés. Aztán amíg kinyújtóztatja elgémberedett tagjait, felkel majd újra a kényelmet keresi és álomba szenderül még pár órára. Délután jöhet egy kis mozgás, séta a hőségben, aztán gyorsan vissza a hűvös lakásba, egy kis játék, aztán alvás az esti sétáig, ami azért legalább 3/4 óra, fél 10 körül már mindig alszik, onnantól egészen reggelig, aztán kezdődik elölről, elképzelésem sincs, hogy lehet ennyit aludni. Ha idén nyáron is akkora hőség lesz, mint tavaly, akkor Sunnyka itthon fogja átvészelni az évszak nagy részét, legalábbis amíg nem kedvez neki az időjárás. De így, hogy tudom, hogy nyugodtan elvan és pihenget, nem fájó szívvel hagyom itthon, sőt még irigylem is, mert nem ő kapott enyhe napszúrást a hétvégén:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése