2011. szeptember 15., csütörtök

Francia bulldogot szeretnék, de honnan?

Sunny testvérei
Nem győzöm hangsúlyozni, hogy a francia bulldog a testfelépítéséből adódóan is nagyon sok odafigyelést igénylő fajta. Fizikai jellemzői komoly egészségügyi problémákat okozhatnak, ezért ha valaki francia bulldogot szeretne, akkor nagyon oda kell figyelnie arra, honnan és kiktől veszi meg a kis "lényt", mert nagyon nem mindegy.

Sok olyan betegség alakulhat ki a kutyáknál, amely miatt nem szabad bevonni a tenyésztésbe, mert a betegség örökletes. Ilyen gyakori betegség például a diszplázia. A diszplázia kifejezést a kutyák mozgásszervi betegségeivel kapcsolatban a csípő, a könyök ill. a vállizület fejlődési rendellenességeire használjuk, amikor az izületeket alkotó csontvégek ill. az azokat borító porcfelületek nem illeszkednek megfelelően egymáshoz. A diszpláziás kutyákat alapvetően két csoportba sorolhatjuk. Vannak tünetmentes, de a betegséget örökítő kutyák (tenyésztési szempontból diszpláziás, de gyógykezelésre nem szoruló kutyusok). A másik csoportba a betegséget örökítő, mozgászavarokkal küzdő kutyák tartoznak (klinikailag diszpláziás, gyógykezelésre szoruló kutyák). A betegség megelőzésében nagyon fontos szerepe van a szűrővizsgálatnak, amelynek segítségével a tenyésztési szempontból kockázatot jelentő egyedeket kiszűrik, így csökken annak az esélye, hogy diszpláziával genetikailag terhelt utódok szülessenek. A kistestű kutyáknál, így a bulldogoknál a Patella ficam (patella luxatio), térd ízületi problémák jellemzőek. A francia bulldognál sajnos nincsenek előírt tenyésztési szabályok. Más fajtáknál komoly elvárások vannak csípőízületi diszplázia szűrés külön orvosi  bizottság bírálja, majd következik a tenyészszemle. Ha ezeknek megfelel akkor vehető csak tenyésztésbe. Mindezek elősegítik az egészséges állomány kialakítását. De két egészséges kutyának is születhet diszpláziás utódja, mert az öröklődés egy igen bonyolult folyamat, ilyenkor az az egyed már nem kerül vissza a tenyésztésbe így a kialakulási kockázata egyre csökken. A jó tenyészet törekszik arra, hogy ezek az egyedek kikerüljenek. Kannál különösen fontos az egészség. Egy szuka a tenyésztőnél három almot hoz le császárral. Németországban például ez is szabály nem lehet több. A kannak sokkal több az utódja életében. El lehet képzelni milyen kárt okoz ez, ha keresett kan és fél Magyarországot lefedezik vele.

Nem szerettem volna pénzről írni a blogban és nem is fogok konkrétan összegeket írni, de sok olyan sztorit hallok és több olyan blogot is olvastam már, ahol nagyon boldogan mesélik az újdonsült gazdik, hogy a kutyájuk csak pár tízezer forintba került és nagyon örülnek neki, mert úgy vélik ennyiért egy ilyen kutya ajándék, szinte ingyen van. De nézzünk egy picit a dolog mögé, miért is gondolják, úgy, hogy egy "ilyen kutya ennyi pénzért ingyen van"? Mert valószínű máshol már hallották, hogy nem egy olcsó fajta,  vagy amíg "olcsó" kutyát kerestek, addig is találkoztak más árakkal. Ez sem véletlen. Nagyon sokan tenyésztenek, de még többen szaporítanak bulldogokat. A két fogalom közt órási különbség van. Emiatt viszonylag könnyen felismerhető egy szaporító, akitől nem tanácsos kutyát venni. Mert egy megbízható tenyésztőtől vásárolt kutya árának a dupláját is költheti majd állatorvosra, gyógyszerekre és kezelésekre, aki úgy dönt, hogy szaporítótól vásárol, emellett el sem tudom képzelni mekkora borzalom az, amikor az imádott kicsi kuytusnak valami baja van, valamije fáj, szerintem ez még borzasztóbb, mint a méregdrága kezelésekre ott hagyott összegek. Ezért szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy mindenki próbálja nagyon körüljárni a témát és sokat tájékozódni mielőtt magához vesz egy kis bulldogot.

A szaporítók nem törődnek a fent említett betegségek kialakulásának kockázatával. Még egy jó vérvonalú kis francia bulldog is lehet beteg, azok miatt a fizikai jellemzők miatt, ami miatt annyira imádjuk őket. Például a rövid arcszerkezetük miatt gyakoriak a felső légúti szervek rendellenességei. Gyakran fordulnak elő látószervet érintő betegségek is. Szóval nem kevés kockázatot hordoz magában ez a fajta, én úgy gondolom ezt nem szabad halmozni, mert én aztán tudom, hogy kevés dolog fájdalmasabb egy kutya elvesztésénél. A szaporítókról nem kívánok több szót ejteni, ellenben elmondom miről ismerhető meg egy igazán jó tenyésztő. De figyelmesen olvassa mindenki, mert ha már ott áll és meglát egy kis kutyust, akkor úgysem fog tudni józanul gondolkozni, hát készüljön fel mindenki előre:)
 
Sunny és testvérei
Nagyon fontos, hogy hol és milyen körülmények között tartják a kutyákat. Nem csak a kölyköket, hanem a falka többi tagját. Nézzük meg alaposan, hogy a felnőtt kutyák, hogy néznek ki, hozzák-e a fajta jellemzőit, vagy csak azért tudjuk, hogy francia bulldogot látunk, mert azt olvastuk a neten, hogy ebben a kennelben francia bulldogok születtek. A francia bulldogokok felnőtt korukra 8-14 kg-os lehetnek, marmagasságuk 33-40 cm-t érhet el. Ha igazán jó kutyát szeretnénk, akkor fontos tényező a törzskönyv. A tenyésztő általában megkérdezi, hogy hobbi célra, vagy kiállításra szeretnéd a kutyát, esetleg tenyészteni, bár ez utóbbi igen ritka mert a jó tenyésztők ismerik egymást és az esetek döntő többségében a vérvonal frissítése miatt külföldi kutyákkal fedeztetnek, vagy a tenyésztő maga utazik küldföldre. Előfordul olyan eset is, amikor törzskönyv nélkül kapjuk meg a kutyát, (ez általában "hobbi" kutyusok vásárlásakor jellemző, és leginkább anyagi megfontolásból) ezzel semmi gond nincs, ha hobbi célra szeretnénk a kutyát, nem pedig tenyészteni vagy kiállításokra vinni. Érthető, ha egy jó kutyát nem szeretne tenyésztésbe adni a tenyésztő, mert előfordulhat, hogy hozzá nem értő emberek rossz párosítással rontják a vérvonalat, illetve mivel egy kis ország vagyunk, nem szeretne magának senki konkurenciát. Szóval ezzel nincs is baj. A törzskönyvet azért mindig megmutatják, és az internetes keresők segítségével gyorsan megtalálhatjuk a kiskutya szüleit, legyenek hollandok, angolok vagy osztrákok. A tenyésztés nem olcsó mulatság és nem könnyű munka.
 Például születik 7-9 kiskutya, egy idő után már tápot kell enniük, fontos a jó minőségű táp is, és hogy kifjezetten kölyök kutyáknak való legyen, mert ezek tartalmazzák a szükséges vitaminokat, amik elengedhetetlenek a megfelelő fejlődéshez. (lehet külön fajspecikfikus tápokat is kapni) Ennyi kiskutya etetése is már igen költségek, nem beszélve a megfelelő védőoltásokról, állatorvosi költségekről. Gondolom sokan azt feltételezik, hogy egy kutya ha drága, akkor nagyot akarnak szakítani rajta. Nem ez, nem feltétlenül igaz. Nagyon sok költsége adódik egy tenyésztőnek, amelyeket majd az eladásból kell fedeznie, hogy az új alom tagjai is ugyanolyan ellátásban részesüljenek, és így tovább, és így tovább. Mindemellett persze meg is élnek belőle, és ha egy nagyon jó tenyésztőtől vásárolunk, akkor természetesen annak az árát is meg kell fizetni. Magyarországi tenyésztőktől nem csak magyarok vásárolnak, egy jó párosításból várható kiskutyák nagyon hamar gazdira találnak. A tenyésztő azonban mégsem fogad el előleget, amíg nem születnek meg a kölykök, hiszen adott esetben még azt sem lehet tudni mennyi és milyen színű kutyus születik. Előleget, csak akkor adjunk, ha már személyesen láttuk a kutyust. A tenyésztők általában nem szokták idő előtt, azaz 10-12 hetes kor előtt odaadni a kutyát, gondosan ügyelnek arra, hogy már erős immunrendszerrel adják oda a kutyát. Általában 8 hetes korban már el lehet választani az anyától a kölyköt, de hatalmas stressz éri a kutyust, aminek következtében napokig lehet hasmenése például. Korábban, 6-7 hetes korban a tenyésztő nem szokta odaadni. Azért is megfontolandó, hogy addig a tenyésztőnél maradjon-e a kutyus, amíg ki nem alakul a védettsége, mert ha lakásban szeretnénk a kutyát tartani, akkor azt tudnunk kell, hogy amíg nincs meg minden oltása, - és az utolsó oltás után is még egy hetet kell várnunk, hogy kialakuljon a védettség, így ha hamarabb hozzuk haza a kutyust, - akkor jó néhány kemény hétre kell számítani, mert nem vihetjük utcára a kutyát és így sokkal nehezebben lesz szobatiszta, mert megszokja, hogy a lakásban végzi a dolgát és nem fogja érteni miért megyünk ki vele és ilyen "apróságok", amik nagyon elronthatják ezt az egyébként jól átgondolt döntésekkel kihagyható időszakot. A tenyésztő feladata tehát gondoskodni az oltási könyvről, az oltások pontos beadásáról, valamint a chipről is. Egy jó tenyésztő a későbbiekben is a segítségünkre lehet, mesélhetnek sokat a fajtáról, hogy mire figyeljünk, számtalan tanácsot kaphatunk tőlük és miután elhoztuk a kutyust még akkor is rendelkezésünkre állnak, érdeklődnek a kölyök iránt, örömmel fogadnak bármilyen hírt, képet, sztorit.



Sunny, amikor még pici volt
Lépések az első otthoni lépésekig

- ismerd meg a fajtát, tudj meg mindent a francia bulldogról

- keress tenyésztőket a neten, nézd meg hol és milyen párosítást terveznek (minden tenyésztő oldalán külön menüben megtalálhatók a tervezett párosítások, a kölykök és a "referenciák")

- válaszd ki, amelyik a legszimpatikusabbnak tűnik, a fent írtaknak megfelelően

- kérj tájékoztatást, ha még nem születtek meg, hogy mikorra várható

- ha már megszülettek, kérj képeket

- ha a képek alapján megtaláltad a legcukibb kiskutyust, akkor látogass el a tenyésztőhöz és nézd meg élőben

- játssz sokat a kutyussal, figyeld meg, hogy viselkedik, milyen a természete

- kérdezz sokat a tenéysztőtől, bármit, amire kíváncsi vagy

- Ha sokat fizetsz egy kutyusért vásárlásnál kérdezz rá a tenyészszemlére.
Törzskönyvet felülbélyegzés nélkül csak így kap a kutya. Felülbélyegzik a törzskönyvet, ha idő előtti a fedezés vagy nem felel meg a tenyésztés. Ha nem látja az ember a törzskönyvet, mert hobbi kutyus lesz, így nem láthatja azt sem van-e rajta felülbélyegzés. Ekkor kérdezz rá meg van-e. Egy jó tenyésztő mindig őszintén elmondja, amit tud a kutyusról. Te pedig az ismeretek birtokában eldöntheted, hogy vállalod így a kicsit vagy nem. Nincs szomorúbb, mint mikor otthon szembesül a gazdi, hogy sokat fizetett a kutyusért és még beteg is.

- aludj rá egyet és, ha döntöttél vedd fel a kapcsolatot a tenyésztővel, ő majd tájékoztat a továbbiakaról

- szerezz be mindent, amire egy kis kutyának szüksége lehet

- kérdezd meg a tenyésztőt, hogy milyen tápot eszik a kutyus és először Te is azzal etesd

- mire minden meglesz, már mehetsz is a kuytusért

- ezt követően jön majd egy kis bosszankodás, pár órás alvás, reggelre meglepetések

- és miután összecsiszolódtatok sok-sok öröm hosszú-hosszú évekre:)


Mindenkinek bulldogságos éveket kívánok a kiskutyájával!




8 megjegyzés:

  1. Szia!
    Véleményem szerint attól, mert valaki nem tenyésztő, attól még nem feltétlenül jelenti azt, hogy egy szaporítóval van dolga az embernek! Én is 30 ezer Forintért vásároltam Artúrt, tisztába vagyok vele, hogy egy ilyen kutyáért sokkal több pénzt is el lehetne kérni. De akitől én vásároltam ez volt az első alkalom, hogy szült a kutyája, és ezt is egészségügyi okokból tette, mert elvileg minden szukának érdemes egyszer legalább lefialnia. A kiskutyákat azért adta ilyen olcsón, mert szerette volna, ha minél hamarabb gazdit találna nekik. Én ragaszkodtam ahhoz, hogy 6 hetes korában elvihessem, mert így bírtam megoldani, hogy 2-3 hétig folyamatosan vele lehessek. A volt tulajdonos azóta is érdeklődik Artúrról.
    Elnézést az időrablásért, nem kötözködésből írtam a hozzászólást!
    További szép napot!
    Frida

    VálaszTörlés
  2. Kedves Frida!

    Köszönöm a hozzászólást, természetesen tisztában vagyok vele, hogy nem csak tenyésztők és szaporítók léteznek. Ebben a posztban ahhoz szerettem volna útmutatást adni, hogyan tudunk majdnem biztosra menni, hogy egészséges és jó kiállású kutyánk legyen és ne verjenek át, mert bármily' meglepő a szaporító is tenyésztőnek hívja magát...:) A kettő közötti különbségről szólt a bejegyzésem!

    VálaszTörlés
  3. Szia!

    Nagyon szeretnénk párommal egy francia bulldogot, amihez sok jó tanáccsal lát el Sunny blogja! :)
    A konkrét kérdésem, hogy tudnál-e megbízható tenyésztőket ajánlani, akiktől nyugodtan vehetnénk kiskutyust? Elsősorban bézs vagy fehér színben szeretnénk.

    Köszönöm válaszodat!

    Üdv:
    Szendrey Sándor

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Sándor!

      Sunny Tatán, a Tatavárudvari kennelben született. Szivesen irok részletesebben is, ha gondolod, csak küld el az email cimed a kityuka@gmail.com-ra, mert ott bővebben is ki tudom fejteni:-)

      Üdv,
      Kitti

      Törlés
    2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
  4. Érdeklődni szeretnék egyenlőre, mert jó pár napja érlelődik bennem a gondolat, hogy szeretnék egy édes kis francia bulldogot. Tudom, hogy felelősséggel jár...épp ezért nem is hamarkodom el a vásárlását... jelenleg két műszakban dolgozom,ami azt jelenti..h vagy reggel6tól fél2, v fél2től fél10ig vagyok a munkahelyemen. Viszont, vhogy meg kéne oldanom a helyzetet, a kiskutyának és nekem is jó legyen az elkövetkező időben. Ki tudok e benne alakítani egy olyan rendszert ami ehhez az élethelyzethez alakul? Lakásban tartanám, udvarunk nincs...de mégis mindennél jobban vágynék egy ilyen kis ragaszkodó társra :) Válaszotokat előre is köszönöm!!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Klaudia!

      Sajnos, azt kell mondjam, hogy szerintem a jelenlegi beosztásod nem szerencsés kutyás szempontból. Nekik az a jó, ha kialakul a napi rutinjuk, gondolj bele, egyszer ki tudnád vinni hajnalban, egyszer délután és este 7-8 körül, aztán másik beosztásban reggel és délelőtt, aztán csak nagyon késő este, amikor már leginkább aludna. Így etetni sem tudnád azonos időben. Egyébként olyan nincs, hogy valamit ne lehessen megoldani, de biztos, hogy ebben a helyzetben sokkal nehezebben menne. Főleg a szobatisztaságra nevelés, amikor 3-4 óránként muszáj kimenni a kutyussal, jó pár hónapos koráig.
      Ha mégis belevágsz, akkor sok sikert kívánok neked egy nagy adag türelemmel együtt, ám én a helyedben várnék inkább a megfelelő körülményekre.

      üdv,
      Kitti

      Törlés
  5. Németországba szeretnék venni egy Francia Buldog kis kutyát

    VálaszTörlés