2012. április 21., szombat

Téves diagnózis

Ha valami panaszunk van, manapság sokkal könnyebb az öngyógyításhoz folyamodni, mint eddig bármikor. Számos gyógyszer vény nélkül is kapható, az internetes oldalak pedig szinte kínálják magukat az öndiagnózishoz. Ha kedvencünk viselkedése megváltozik az interneten kutatjuk először az okokat. Több kutatás is alátámasztja, hogy az esetekben többségében bizony félrediagnosztizáljuk a betegségeket. Mint amikor emberről van szó, a laikus a kutyáról se akarja maga megállapítani a diagnózist. A különböző feltevések és téves elképzelések sok bajt okozhatnak. A betegség felismeréséhez, kezeléséhez és gyógyításához feltétlenül szakmai tudás és gyakorlat kell.
Ám minél jobban ismeri valaki a kutyáját, annál gyorsabban megállapíthatja a normális viselkedéstől való eltéréseket. Ha az a gyanúnk, hogy kutyánk beteg, gondoljuk át, hogy mit és mikor evett, illetve ivott utoljára, merre jártunk vele, mihez juthatott hozzá. Nem kell azonnal állatorvoshoz fordulni, mert a legtöbb tünet - különösen ha önmagában jelentkezik - ártalmatlan rosszullétnek is lehet a megnyilvánulása. De ilyenkor gondosan figyelni kell a kutyát, és ha a tünet erősödik vagy más rendellenességgel párosul, akkor haladéktalanul intézkedni kell.

A forró és száraz orr, a szőrzet megváltozása, tudatos elrejtőzés, kedvtelenség, ijedősség, szokatlan nyugtalanság, erősebb vinnyogás vagy vonyítás, étvágytalanság, fáradékonyság, harapós kedv - e tünetek közül bármelyik figyelmeztetés, hogy a kutyának valami baja van.

Sunny gyakran szokott hányni, volt olyan hét, hogy mindennap éjfél körül felébredt és kihányta a vacsoráját. De semmi más tünet nem jelentkezett, aludt reggelig utána, nem volt levert, szépen megette a reggelijét mindig és napközben sem hányt. De azért nagyon aggódtunk, elkezdtem keresgélni neten, hogy miért hányhatnak a kutyák. Fontos tudni, hogy a hányás önmagában általában még nem betegség. A kutyánál könnyen megy a hányás, kivált ha sokat és mohón evett. És ez bizony jellemző Sunnyra.   A kutya ragadozó. A ragadozó pedig elejti a prédát, majd pukkanásig tele eszi magát. Ha valami olyasmit is megeszik, ami nem felel meg a szervezetének, mindent kiöklendez magából, majd újra kiválogatja a kedvére valót, és ismét megeszi.  Ha a kutya mélyen lehorgasztott fejjel, kúszva jár-kel, öklendezik, számíthatunk arra, hogy rövidesen hányni fog. Azt javasolják, hogy igyekezzünk vele mielőbb ki a szabadba, azt hiszem ez az, aminek nem sok értelme van, lehetelen kivitelezni. Ha elkezd öklendezni békén kell hagyni a kutyát, nem szabad még rángatni is, ha lakásban van, akkor legjobb ha a kutya elé rakunk egy újságpapírt, hogy arra hányjon és legyünk ott mellette és nyugtassuk, de hagyjunk neki teret.

Ha csakugyan okunk van betegségre gyanakodni, mérjük meg a kutya hőmérsékletét.
A kutya normális hőmérséklete 37,4-39 C között ingadozik. Ha a hőemelkedés meghaladja a 39,3 C fokot, állatorvoshoz kell fordulni.

Egy-egy bejegyzésben említettem már meg betegségeket, de most több fellelhető írás alapján készítettem egy összefoglalást a tünetekről és a betegségekről és ezeket most egy csokorba gyűjtöm és itt-ott kiegészítem francia bulldog jellegzetességekkel. Még gyorsan annyival kiegészíteném, hogy sok betegséget védőoltással meg lehet előzni.

Hőguta
A kutyának bármilyen erős lihegése és kilógó nyelve nem betegség tünete.
Nagy hőségben vagy megerőltetéskor hőszabályozásra volna szükség, de erre a kutya bőrfelülete nem alkalmas. Mivel nincsenek verejtékmirigyei, a kutya izzadni nem tud, ezért lihegni kénytelen. A francia bulldogoknál azonban nagyon oda kell figyelni, mert könnyen hőgutát kaphatnak, ami végzetes lehet. Ezt szerencsére könnyedén meg tudjuk akadályozni, azaz ha betartjuk a szabályokat, akkor ettől nem kell félnünk. A legfontosabb, hogy nagy melegben ne vigyük ki hosszú időre a kutyát, és semmiképp se hagyjuk az autóban, inkább várjon meg minket otthon a hűvösben:) 

Szopornyica
A szem és az orr nyálkás vagy gennyes folyása, a hastájon megjelenő gennyes hólyagocskák, a forró, száraz orr, az étvágytalanság, erős szomjúság, bágyadtság, és mindezen felül még a láz is azt jelenti, hogy a kutyát haladéktalanul állatorvoshoz kell vinni, mert a tünetek szopornyicára utalnak.
A szopornyicás kutyát többnyire nem lehet megmenteni. Legjobb a betegséget megelőzni a védőoltással. A szopornyica nem "gyermekbetegsége" a kutyának. Bár főként a fiatal kutyák kapják meg, a kifejlett kutya megbetegedése sincs kizárva.

Veszettség
Ha a kutyán a következőkben felsorolt tünetek jellegzetes megnyilvánulását észleljük, veszettségre gyanakodhatunk és azonnal állatorvoshoz kell vinnünk:
A kutya kedvtelen, ingerlékeny, ijedős, szeszélyes, levert, étvágytalan, ugyanakkor megrág különböző élvezhetetlen tárgyakat. Gyenge fényhatásra is érzékenyen reagál, járása ingadozó, harapós, igyekszik elszökni, vonyítva ugat, a betegség végső stádiumában pedig az egész hátsó test és az alsó állkapocs megbénul. Az állatok veszettsége gyógyíthatatlan betegség. Veszettség a legtöbb vadállaton, háziállatokon és az emberen is felléphet. A kutya ezen oltása a legfontosabb és minden évben kötelező!

Rüh
Erős viszketegség és ennek következtében gyakori vakaródzás rühre enged következtetni.
Ezt a betegséget atkák okozzák, következményeként a kutya testén felszaporodott, sebes foltok keletkeznek. A kezelés és gyógyítást bízzuk az állatorvosra. A rühes kutya használati tárgyait alaposan fertőtleníteni kell.

Szem betegsége
A kötőhártya-gyulladást vagy a szem hurutos megbetegedését gennyes vagy vizes folyás jelzi.
Ezt a betegséget gyakran huzat okozza. A szem öblítése kamillafőzettel többnyire gyors gyógyulást eredményez. Ha a szemen folyást észlelünk, ajánlatos a kutya hőmérsékletét megmérni, mivel ez a szopornyicának is egyik tünete. Kétes esetben vizsgáltassuk meg a kutyát állatorvossal. A szem környékének tisztántartására bórvízzel átitatott vattakorongot használjunk.

Fülgyulladás
Ha a kutya sűrűn rázogatja a fejét, mégpedig olyan erősen, hogy a fülek csak úgy csattognak, valószínűleg fülgyulladása van.
Ilyenkor a külső füljárat gyulladásos. A fül rendszeres ápolásával általában megelőzhetjük a gyulladást. A francia bulldogok fülei nem igényelnek speciális ápolást, elegendő a fül kagylóját alkalmanként fültisztító folyadékkal átitatott vattával áttörölni, a hallójáratba azonban sose nyúljunk! A hallójárat tisztán tartására kapható fültisztító folyadékot kell cseppentenünk.
Ha ennek ellenére bekövetkezik a gyulladás, jobb, ha állatorvoshoz visszük és vele végeztetjük el a szükséges kezelést.

Hólyaghurut
Szokatlanul gyakori vagy sűrűn elcseppentett vizelés hólyaghurutnak a jele.
Ennek oka lehet: hideg fekhely, hosszabb várakozás a szabadban.

Szorulás
Szorulás esetén szárított élesztőt keverünk a kutya ételébe vagy külön egy kis falat sörélesztőt nyeletünk le vele. Friss sörélesztőt ne keverjünk a kutya ételébe, nehogy megerjedjen tőle. Az élesztő működésre serkenti a bélflórát, így rövidesen ismét helyreáll az egészséges, normális emésztés.

Hasmenés
Hasmenés esetén a bélflóra helyreállítása érdekében széntablettát vagy Bolus adstringens adhatunk a kutyának. A szenet a szokásos széntabletta formájában adjuk, az ételébe belekeverve. Nyugodtan fel is lehet hívni az állatorvost, ha nem vagyunk biztosak, hogy miből mennyit lehet adni a kutyusnak, ez jobb módszer, mint interneten feltenni a kérdést idegeneknek. Ajánlatos ezenkívül egy böjtös napot is beiktatni. Ilyenkor naponta három alkalommal főtt rizst adjunk a kutyusnak. Étvágytalanság előfordulhat, de ha 24 óránál tovább fennáll, akkor forduljunk állatorvoshoz. Ha a hasmenés gyakrabban megismétlődik, a táplálék összetételét meg kell változtatni, a prémium minőségű táp kizárja az étrendi eredetű hasmenést.

Bélelzáródás
Bélelzáródás esetén azonnal állatorvoshoz kell fordulni.
A bélelzáródást hányás, az emésztés teljes szünetelése és fájdalmas görcsök jelzik. De valamilyen emészthetetlen tárgy (pl. gumidarabka, műanyag kolbászhéj, kő vagy bőrdarabka) is előidézheti, ha a gyomorba kerül.

Vese betegsége
Ha a kutya feltűnően gyakran szomjas, erősen lefogy és a hátán krónikus ekcéma keletkezik, a vese megbetegedéséről lehet szó.
A betegség feltétlenül állatorvosi kezelést tesz szükségessé. Elkerülhetjük, ha a kutyának nem adunk sós és fűszeres ételt, rendszeres mozgási lehetőséget biztosítunk számára.

Mérgezés
Ha hirtelen lépnek fel súlyosabb betegségre valló tünetek, mérgezés lehetőségével kell számolnunk.
Vigyük a kutyát azonnal állatorvoshoz!

Egy-egy komolyabb betegség több tünettel együtt jelentkezik, tehát egy kis hányás vagy hasmenés után ne gondoljunk a legrosszabra, a legkönnyebb mérési módszer kutyánk közérzetét ilettően, ha megfigyelve arra jutunk, hogy jó étvágya van, és játékos, akkor nem kell aggódni.
De még egyszer kiemelném, ha úgy érezzük, hogy kutyánk viselkedése és állapota komolyabb megbetegedésre enged következtetni, haladéktalanul vigyük állatorvoshoz.

A legtöbb betegség, amiről írtam megelőzhető kellő odafigyeléssel és törődéssel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése