2012. április 16., hétfő

A felelős kutyatartás

Gazdiként nemcsak a kutyánkért kell felelősséget vállalnunk, hanem az is feladatunk, hogy a környezetünkre odafigyeljünk.
A kutyák jobb esetben a szabadban végzik dolgukat, de ezt ne értelmezzük határtalan szabadságként, a gazdiknak kötelező összeszedni a kutyaürüléket. A napi több tonna ürülék nem csak látványnak kellemetlen, hanem számos, az emberre is veszélyes fertőzések melegágya lehet.
A fertőzések kialakulásának és terjedésének megakadályozásához a kutyaürülék összeszedése nagyban hozzájárulhat. Ezért fontos összeszedni rendszeresen, ami azt jelent, hogy rögtön a kutya dolga végeztével. Idővel ugyanis az ürülék szétporlad, és ha benne féregpeték voltak, akkor azok a talajba sodródnak, nagyobb területre szétszóródnak.
Férgesség esetén a bélsárral ürülhetnek különböző élősködők.  Ha egy kutya bélsarában nem lát a gazdi bélférget, az még nem jelenti azt, hogy nincs benne. A fonálférgek (orsóféreg és kampósféreg) nem hagyják el a kutya testét a bélsárral. Az egyetlen lehetőség arra, hogy ezeket a férgeket a kutya szervezetéből távozni lássuk, ha nem hagyjuk elszaporodni. Ennek érdekében a kutyákat féregteleníteni kell. A rendszeres kezeléssel csökkenthetjük a környezet szennyeződését. Ha ez még mindig nem elég meggyőző, akkor tudni kell, hogy a férgesség olyan betegségekhez vezethet, melyeket csak klinikai úton lehet kezelni.

A Kutyák Stratégiai Féregtelenítési Programja az Amerikai Állatorvos Parazitológiai Társaság (AAVP) útmutatásai szerint az alábbiak szerint végezhető.

Ajánlott féregtelenítési program kutyáknak- féregtelenítés 2 hetes kortól kezdve minden 2. héten 3 hónapos korig
- féregtelenítés minden 4. héten 3-6 hónapos korig
- féregtelenítés minden 3. hónapban 6 hónapos kor felett
Felnőtt kutyák féregtelenítése- féregtelenítés minden 3-6 havonta

Tehát, ha a kutya rendszeres féregtelenítésben részesül, étrendjében a nyers hústermékek, konyhai hulladékok nem szerepelnek, és a családtagok betartják az alapvető higiéniai szabályokat, akkor a fertőzés veszélye minimálisra csökkenthető. Környezetünk féregpetékkel való terheltsége így szorítható vissza. Mindez érvényes a férgesség elleni védekezéstől elvonatkoztatva is, kedvenceinket és környezetünket tisztán, kellő higiénés körülmények között illendő tartanunk.



Ezzel a bejegyzéssel szeretnék csatlakozni a Hegyvidéki Önkormányzat Lépjünk, hogy ne lépjünk bele! kampányához, amely több mint egy figyelemfelhívás. És bár nem kerületi lakos vagyok, mégis úgy gondolom, hogy fontos ezt a kezdeményezést megismertetni és mellé állni, hogy minél többen élhessünk kutyapiszokmentes, tiszta környezetben.

Egy gondolat a kampányból:
"Nem az a „ciki”, ha valaki felszedi a kutyapiszkot, hanem, ha otthagyja. Annak, hogy egy gazdi minden kutyasétáltatáshoz visz magával gyűjtőzacskót, és feltakarít a kutyája után, természetesnek kell lennie, hiszen ez a felelős kutyatartás elengedhetetlen része."



A témáról bővebben olvashattok itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése